Thuisschoolmaatje: voor leerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken

Vensters Icon_App Vensters.png

Middelbare scholen doen er alles aan om in coronatijd alle leerlingen les op afstand te bieden. Het volgen van thuisonderwijs is niet voor alle jongeren even gemakkelijk. Redenen hiervoor kunnen zijn dat hun ouders werken in vitale beroepen, dat broertjes en zusjes rondrennen door het huis of dat hun ouders niet zo goed Nederlands spreken.

Thuisschoolmaatje - een initiatief van de VO-raad in samenwerking met Academie Tien - wil via een netwerk van vrijwilligers, regio-coördinatoren en mentoren deze leerlingen een extra steuntje in de rug geven. De vrijwilligers stromen binnen. Dus het is nu aan u, als onderwijsprofessional, om dat enthousiasme te verzilveren voor uw regio of school.

Hoe kunt u bijdragen?

Inmiddels hebben zich ruim 2.500 vrijwilligers gemeld bij Thuisschoolmaatje. Allemaal enthousiaste mensen die drie keer per week contact willen hebben met een leerling die dat juist in deze periode mist. Maar om al die vrijwilligers de komende maanden effectief in te zetten, hebben we u (de onderwijsprofessional) hard nodig. U weet immers aan welke leerlingen deze vrijwilligers gekoppeld kunnen worden.

Bent u docent/zorgcoördinator of mentor en weet u welke leerlingen op uw school wel wat extra aandacht kunnen gebruiken in deze tijd? Kijk snel op vo-raad.nl/thuisschoolmaatje. Hier vindt u meer informatie en kunt u zich, in overleg met uw werkgever, aanmelden als mentor Thuisschoolmaatje. Dat kunt u doen bij de coördinator in uw regio die u vindt op onze overzichtskaart.

Als mentor Thuisschoolmaatje op een middelbare school is het aan u om leerlingen te selecteren die extra ondersteuning kunnen gebruiken in de vorm van een thuiswerkmaatje. Dat doet u eventueel in overleg met de zorgcoördinator en natuurlijk met de leerling en ouders zelf. Als iedereen enthousiast is, geeft u een signaal aan uw regio-coördinator binnen Thuisschoolmaatje en krijgt de leerling een vrijwilliger toegewezen. Als mentor zorgt u voor een warme overdracht.