Nieuwe gegevens Bevoegd gegeven lessen publiceren

De indicator Bevoegd gegeven lessen is geactualiseerd met gegevens van schooljaar 2018-2019. De indicator toont het percentage bevoegd, benoembaar en onbevoegd gegeven lessen op uw school. Deze indicator wordt niet automatisch gepubliceerd. Zorgt u dat de nieuwste gegevens op scholenopdekaart.nl komen te staan?

Wat vindt u terug in de indicator?

De gegevens zijn gebaseerd op de Integrale Personeelstelling Onderwijs (IPTO). Dit is een jaarlijkse telling onder middelbare scholen, waarin zij aangeven welke lessen er in de week van 1 oktober gegeven zijn en welke leraren zij hadden ingeroosterd. De indicator op Mijn Scholen op de kaart bevat een heldere uitleg over IPTO en een link naar de IPTO-omgeving van uw school voor verdiepende data. De verdiepende data helpt u bij het schrijven van een toelichting. U kunt ervoor kiezen om extra informatie te tonen, namelijk de bevoegdheidsgegevens uitgesplitst voor onderbouw en bovenbouw en/of een trend van de gegevens.

Bevoegd gegeven lessen.JPG

Wat is bevoegd, benoembaar en onbevoegd?*

• Bevoegd: de les wordt gegeven door een docent met het juiste diploma voor die les.
• Benoembaar: de les wordt gegeven door een docent zonder het juiste diploma voor die les. De docent mag die les wel (tijdelijk) geven.
• Onbevoegd: de docent is niet bevoegd of benoembaar. Meestal wordt de les gegeven door een docent die een onderwijsbevoegdheid heeft, maar niet op het juiste niveau of voor het juiste vak.

Praktijkonderwijs

De IPTO-telling bevat voor het praktijkonderwijs helaas geen gegevens die geschikt zijn voor verantwoording op scholenopdekaart.nl. Voor praktijkonderwijsscholen is er daarom de indicator Scholing personeel praktijkonderwijs. Controleer welk gegevensjaar voor uw school zichtbaar is op scholenopdekaart.nl en zorg ervoor dat dit het meest actuele jaar is.

* Meer informatie over deze definities vindt u in het IPTO-rapport 2018 op pagina 73 (tabel 50).